5 Google Operators du bør kende

Google operators er et uundværligt, men ofte overset, værktøj for enhver der arbejder med SEO. Du kan nemlig samle utrolig meget nyttig information ind ved at benytte dem. Derfor har jeg samlet de 5 Google operators jeg benytter mest, i denne oversigt.

site:

Definition: site: operatoren giver dig resultater udelukkende baseret på det website du angiver.
Eksempel:
site:seoworkers.dk
Kommentar: Det her er den mest basale operator, og nok én af de vigtigste. Bruges den for sig selv, som i eksemplet ovenover, giver den dig en liste over alle de sider på websitet som er blevet indekseret af Google. Du kan også bruge operatoren sammen med et søgeord, og derved få en liste af indekserede sider med lige præcis dét søgeord. Så kan du eksempelvis hurtigt vurdere, hvilke søgeord du bør lave flere sider omkring.

link:

Definition: link: operatoren giver dig en liste over alle sider der linker til det website du angiver.
Eksempel:
link:seoworkers.dk
Kommentar: Det er en god én at kende. Men det skal dog siges at den er ekstremt ustadig, og du skal derfor ikke lægge for meget vægt på den. Blandt resultaterne er sider der linker til websitet, fra selv samme website! Så tænker du måske, “Jeg filtrere da bare disse sider ud ved at bruge -site:” – men stop en halv! For tilføjer du flere operators i en søgestreng der benytter link: operatoren, giver det nogle “interessante” resultater. Så du skal bare være opmærksom på at du ikke kan stole 100% på link: operatoren. Prøv selv, så vil du se hvad jeg mener.

Cache:

Definition: cache: operatoren viser dig Googles seneste cachede version af dit website, hvis den vel at mærke har en cached version af den.
Eksempel:
cache:seoworkers.dk
Kommentar:
Brug denne operator, hvis du vil se hvornår dit website sidst blev cached af Google. Hvis du f.eks. vælger at bruge en eksisterende side til at optimere efter nogle nye søgeord, kan du holde øje med den cachede version for at finde ud af hvornår Google opdaget og indekseret ændringerne.

info:

Definition: info: operatoren giver dig nogle hurtige links til forskellige data (hovedsagligt site:, cache:, link: og related: operatorerne) for det website du angiver.
Eksempel
: info:seoworkers.dk
Kommentar:
Denne operator er meget praktisk at bruge, når du ved du får brug for flere forskellige informationer omkring et specifikt website. Det er som regel en af de første ting jeg gør, når jeg står med en ny kunde, og har brug for et hurtigt overblik.

related:

Definition: related: operatoren giver dig søgeresultater der er relaterede til indholdet på det website du angiver.
Eksempel:
related:seoworkers.dk
Kommentar: Dette er et af mine mest foretrukne værktøjer, når jeg skal finde kvalitets links til et bestemt website. På den måde får jeg vist en oversigt over sider, der handler om eller lægger op ad emnet jeg skal optimere efter, og der kan være mulighed for at få et link på nogle af disse sider.

 

Bonus: Google Alerts

Google Alerts kan være virkelig godt, men det er til tider en smule ustadigt. Hvis du aldrig har hørt om Google Alerts, så kan jeg fortælle dig at det er en måde hvorpå du kan bede Google sende dig en email, hver gang den indeksere noget der er relateret til noget du angiver. Lad os f.eks. sige at du har lavet et helt nyt website for en kunde, der er optimeret efter et helt bestemt søgeord. Så kan du sætte en Google Alert op for det website, og dermed få besked når Google indeksere enhver form for omtale af det.

Google Alerts er specielt nyttig, når du står med en link-building kampagne, og du vil vide hvornår Google indeksere en side der nævner det website, du har link -uildet til. Det er ret smart!

Eller hvad hvis du gerne vil holde øje med din største konkurrent, og deres SEO indsats? Hvor får de f.eks. deres links fra? Der er ingen grænser for hvad du kan bruge Google Alerts til. Men man skal bare holde sig for øje, at det er et ret ustadigt værktøj, så lad være at lægge for stor vægt på det!

Og dermed vil jeg runde dette indlæg af :) Jeg håber du kunne bruge nogle af tingene, og hvis du har spørgsmål eller tilføjelser, så smid dem i kommentarerne herunder.

 

Lidt om forfatteren

Mikkel Johansen

Mikkel Johansen

Webudvikler og SEO-ekspert
Mikkel Johansen er webudvikler og SEO-ekspert hos reklamebureauet Inmedia. Han har mere end 10 års erfaring i branchen, og har lavet hundredevis af websites og SEO-kampgner. Du kan læse mere om ham på Google+

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>